יותר ממחצית מהדירות שנמכרו בחודש פברואר באזור נתניה וערי השרון, נמכרו במסגרת מבצעי מימון של קבלנים – כך עולה מסקירת הנדל״ן שערך הכלכלן הראשי באוצר. לפי הנתונים המוצגים בסקירה, בארבעת החודשים האחרונים חל גידול משמעותי בשיעור הדירות הנמכרות עם הטבות מימון. כך, משיעור של 28% מסך הדירות החדשות שנמכרו בשוק החופשי (עם תאריך מסירה של 12 חודשים ומעלה) שנרשם בחודש נובמבר, הלך ועלה שיעור זה עד למעלה ממחצית הדירות (55%) שנמכרו באזור זה בחודש פברואר.
"נציין כי לא מן הנמנע ששיעור ההטבות שדווח בחודש נובמבר 2024 היה מוטה במידה מסוימת כלפי מטה", מסייגים באגף הכלכלן הראשי, "זאת בשל העובדה שמדובר היה בשדה חדש שנוסף לטופס הדיווח. אולם גם בהשוואה לחודש ינואר 2025, בו עמד שיעור ההטבות המדווחות על 45%, מדובר בגידול של עשר נקודות אחוז בחודש".
מנגד, באזור המרכז מסתמנת ירידה בשכיחות הטבות המימון מאז השיא שנרשם בדצמבר 2024 (עמד על קרוב למחצית מהדירות שנמכרו), אם כי עדיין מדובר ברמה גבוהה כשלעצמה בשכיחות ההטבות בפברואר – 40%. עוד עולה מנתוני הכלכלן הראשי כי באזור ת"א (הכולל את ת"א ובת ים בלבד) עמד שיעור ההטבות המדווח בחודש פברואר על 27%, בדומה לחודש הקודם, ונמוך משיעור זה בחודש דצמבר. באזור הדרום נרשם זינוק של עשר נקודות האחוז בשכיחות הטבות המימון בחודש פברואר, כאשר אלו מגיעות למחצית מהדירות שנמכרו.
ואולם באוצר מסייגים: "לפחות בפרויקט אחד באזור תל אביב, בו נמכרו לא מעט דירות בחודש פברואר, דיווח הקבלן כי לא ניתנו כלל הטבות מימון, בעוד שלפי בדיקה באתר האינטרנט של החברה, בכל הפרויקטים שלה היא מציעה הטבות מימון". המשמעות: באוצר בוחנים כעת את האפשרות לפיה חלק מהיזמים סילפו נתונים בעת דיווח על מבצעי מימון.
נזכיר, ההגבלות שהטיל בנק ישראל על הלוואות הקבלן, שנכנסו לתוקף בשבוע שעבר, קבעו דרישת הקצאת הון גבוהה יותר מהבנקים על העמדת אשראי למבצעי קבלנים, וקבעו סף לשיעור הלוואות הבלון שנלקחות במסגרת מבצעי הקבלנים ל-10% מסך המשכנתאות שנלקחות בכל חודש. ההגבלות יחולו עד לסוף 2026. לפני כניסת חג הפסח ולאחר כניסת ההגבלות לתוקף, הודיע בנק ישראל כי היקף המשכנתאות שנלקחו בחודש מרץ הסתכם בהיקף גבוה של 9.2 מיליארד שקלים, עלייה של 47% ביחס למרץ אשתקד.
2025-04-14T16:18:19Z